VOEDING

Strength & Conditioning

Je doet aan Strength & Conditioning, het gaat goed, maar haal je alles eruit wat erin zit? Om antwoord te krijgen op deze vraag moet je al snel naar je voeding kijken. Als voedingscoach zie ik dat veel sporters wel degelijk in de basis gezond eten. Echter ze realiseren zich onvoldoende hoe groot de invloed is van de juiste hoeveelheid en verhouding van voedingsstoffen op de effectiviteit van hun training. In veel gevallen wordt er te weinig gegeten als je als sporter droger wilt worden en blijft de verhouding tussen de macronutriënten eiwitten, koolhydraten en vetten natte vingerwerk. Ongelooflijk als je het afzet tegen de passie waarmee er gesport wordt.

Metabolisme

Krijgt je lichaam te weinig tov zijn verbruik dan past het zijn metabolisme aan. Zie je lichaam maar als een openhaard die enkel optimaal functioneert als hij brandend op het juiste moment het juiste stuk hout krijgt. Te laat hout bijladen leidt tot een smeulende haard. En deze blijft smeulen als je te geringe hoeveelheden hout blijft aanbieden. Je lichaam werkt identiek. Resultaat is een geringere effectiviteit van je training en mogelijk zelfs een grote variëteit aan klachten zoals vermoeidheid.

Energiebalans

Tip is om een voedingsplan te laten opzetten. Je inname van zowel eiwitten, koolhydraten en vetten als vitamines en mineralen wordt afgezet tegen je verbruik. Het evenwicht tussen inname en verbruik noemen we ook wel je energiebalans.

Wil jij ook een voedingsplan laten maken om je voeding te optimaliseren, neem dan contact met ons op via info@performancegymalkmaar.nl

Met dit inzicht kun je goed onderbouwd je voeding optimaliseren. Uiteraard afhankelijk van je gestelde doel: droger worden (cutten) of aankomen (bulken). Veel mensen die aan Strength & Conditioning doen gebruiken het Paleo en/of Zone dieet. Persoonlijk kijk ik liever naar de mix en sluit ik geen voeding uit. Uiteraard behalve toegevoegde suikers. Stelregel is veel (liefst dierlijke) eiwitten, veel gezonde/ onverzadigde vetten (noten, vette vis, avocado, oliën), veel groente, wat fruit en goed gedoseerd koolhydraten met een lage Glycemische index (bijv volkoren producten).

Dagplanning; eet om de 2 a 3 uur

Ultiem is om 3 goed opgestelde maaltijden te nemen gedurende de dag (om de 2 a 3 uur) en daartussen of na wat gebalanceerde tussendoortjes om energy levels hoog te houden en om geen honger gevoel te creeren. Maaltijden met de juiste mix tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Start je dag altijd met een goed ontbijt. Kies bijv voor volkorenbrood met eieren of kipfilet of voor een goed gevulde bak magere kwark met muesli en fruit. Vul je maag tijdens de lunch niet geheel met brood maar bereid liever een lekker gevulde salade. Voor je diner is wokken een aanrader; je kiest dan altijd voor veel groente, vis of vlees en iets van langzame koolhydraten. Als tussendoortje kun je voor fruit kiezen of smeer een (volkoren)boterham. Eet na je training altijd binnen een half uur een mix van eiwit en koolhydraten om je spieren te herstellen en je reserves aan te vullen. Daarnaast drink je gedurende de hele dag veel water of groene thee. Maar dit alles uiteraard in de voor jou juiste hoeveelheden.

Wil je meer weten om het uiterste er uit halen om sterker, beter en gezonder te worden, neem dan eens contact op met onze voedings specialist(e).

Wil je meer info?
Kom dan langs of mail ons via info@performancegymalkmaar.nl